Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

Szerelem és ami vele jár

2021. február 11. - Tünde blog

Szerelem és ami vele jár

A szerelem az élet egyik legnagyobb megoldatlan talánya és ennél fogva rengeteg kérdőjel és bizonytalanság veszi körül. Jó lenne ha a kérdőjelek helyére válaszok, a bizonytalanság helyére a bizonyosság lépne.

Sokféle szerelmet ismerhetsz. Lehet viszonzatlan, plátói, lehet első vagy igazi, beteljesült és még ki tudja, hogy hány fajtája létezik. Ami viszont vitán felül áll, hogy nem tudod befolyásolni, sem elkerülni és ha rád talál, akkor bizony semmi sem ment meg tőle. Sajnos viszont a szerelem nem mindig azt tartogatja a számodra amit elvárnál. Izgalmat és boldogságot vagy akár csalódást és szenvedést is hozhat az életedbe. Többször is szerelembe eshetsz ugyan, de az igazit csak egyszer élheted át. De mit is tudsz az igazi szerelemről, meg egyáltalán a szerelemről? A szerelem maga a teljes bizonytalanság. Mi a szerelem? Miért leszünk szerelmesek? Miért van szükség a szerelemre? Befolyásolhatjuk, hogy kibe leszünk szerelmesek? Mi az igazi szerelem? Ő tényleg engem szeret? Én tényleg őt szeretem? Honnan tudom, hogy szerelmes vagyok?
Útmutatásokat, tanácsokat és gondolatokat találhatsz itt, amik segíthetnek megválaszolni az ilyen és ehhez hasonló kérdéseidet.

Miért pont őt szereted?

Ha megkérdezik tőled, hogy miért pont őt szereted vagy, hogy miért vagy szerelmes a párodba mit felelsz rá? Ő a mindened? Mert szereted? Nem tudsz nélküle élni? Vagy esetleg ő a legszebb vagy legjóképűbb Megtesz érted bármit? Ő az egyetlen akire mindig számíthatsz? A tenyerén hordoz?

Az előbb felsorolt esetleges válaszok nem okok csak okozatok. Egyikből sem következik a szerelem, hanem mindegyik a szerelem következménye. Azért tartod őt a mindenednek, a legszebbnek, a legkedvesebbnek, mert szerelmes vagy belé és ugyanezért nem tudsz nélküle élni. Ő is azért tesz meg érted mindent és azért számíthatsz rá mindig, mert szerelmes beléd.

Tehát a kérdésre nincs konkrét megfelelő válasz. Ami legközelebb áll a valósághoz és válaszként adhatjuk erre a kérdésre az a “nem tudom”. Nem tudhatjuk, hogy kibe és miért szeretünk bele. Ha már kialakult az érzés akkor körül tudjuk írni, de a kialakulásának okát nem tudjuk. Fogalmunk sincs, hogy mikor, melyik emberbe és miért leszünk szerelmesek, de ezt nem is kell tudnunk előre, mert úgyis abban a pillanatban kiderül amikor először találkozunk vele. Nem biztos, hogy minden ilyen találkozás szerelem lesz, de érezni fogjuk, hogy más mint a többi. Egy ember életében több ilyen találkozás is lehet, de egyik sem a véletlen műve. Ezek a találkozások azért mások, mert már nem első találkozások. A lelkek felismerik egymást ha már előző életekben volt dolguk egymással. Ezek a találkozások gyakran szerelemben bontakoznak ki. Nem minden ilyen találkozásból lesz szerelem, de minden igazi szerelem ilyen találkozással kezdődik. Az igazi szerelem nem más, mint egy földöntúli kapocs két lélek között akiknek valami sorsszerű feladatuk van egymással.

Minden okkal történik. Nem véletlen, hogy nem tudjuk befolyásolni az igazi szerelmet és persze az sem, hogy a legváratlanabb pillanatokban és a leghihetetlenebb helyzetekben ismerjük meg azt az embert, akit igazából már nagyon is ismerünk…vagy mégsem?

Miért vagy féltékeny?

Egyszerűen csak azért, mert nagyon szeretsz valakit akit nem akarsz elveszíteni. Félsz, hogy a szerelmed elhagy egy másikért. Ha két ember szereti egymást, akkor a féltékenység mindig jelen van valamilyen szinten. Itt igazából az a kérdés, hogy van-e értelme féltékenynek lenni. Van-e értelme az egész kapcsolatot próbára tenni a saját félelmed miatt.

Mert miről is szól a féltékenység? Arról hogy félsz, hogy elhagy a szerelmed valaki másért. És miért félsz? Mert azt hiszed, hogy te nem vagy elég neki, hogy te nem tudod őt boldoggá tenni. Hát az igazság az, hogy ez nem is a te feladatod. A félelem amit te érzel, az a legkevésbé sem helyénvaló és megalapozott.

A boldogság elérésének lehetősége minden ember számára adott és ehhez nem kell egy másik ember. Minden ember a saját boldogságáért felel, mivel minden ember csak saját magát teheti boldoggá. Az egy másik kérdés, hogy ha te egy boldog és kiteljesedett életet élsz, akkor a környezetedben élőket is inspirálhatod és jó hatással lehetsz rájuk. De ettől még nem feladatod bárkit is boldoggá tenni, csakis saját magadat. Ezért teljesen felesleges a féltékenység ugyanis ha elhagy azt nem miattad teszi, hanem saját magáért. Mert ő még nem tudja amit te már igen, hogy nem másnál és nem másban kell keresni a boldogságot hanem sokkal közelebb, saját magadban.

Honnan tudod, hogy szerelmes vagy?

Sokszor vagyunk bizonytalanok és talán a legtöbb bizonytalanság az érzelmeink körül vannak. Jól választottam? Tényleg ő az igazi? Képes leszek leélni vele az egész életemet? Hűséges tudok maradni? Szerelmes vagyok egyáltalán? Ezek a kérdések legtöbbünkben felmerülnek és nagyon nehéz megválaszolni őket viszont nem lehetetlen.

Sokan összekeverik a testi vonzalmat a szerelemmel. Hogyan lehetséges ez? Az egymás iránt érzett szexuális vágy nagyon erős tud lenni, de ez csak egyszerű biológiai folyamat, ösztön. Hiába kívánod őt és úgy érzed, hogy szükséged van rá ez az érzés csak és kizárólag a testére vonatkozik. A szerelem esetén teljesen más a képlet. Ha szerelmes vagy nem csak a teste vonz hanem a lelke is, és leginkább a lelke. A testi vágy egymás iránt nagyon izgalmas tud lenni és sok kellemes percet tud okozni, de össze sem lehet hasonlítani a szerelemmel. Ennek ellenére sokan összekeverik a kettőt, pedig a szerelemnek egyértelmű jelei vannak.

A szerelem egy olyan érzelem a másik iránt amikor egyszerre van jelen a bizalom, a barátság, az őszinteség és a testi vonzalom.

Amikor szerelmes vagy:
-Legszívesebben minden percedet vele töltenéd.
-Ha hallod a hangját elmosolyodsz.
-Pozitívabban látod a világot és tele vagy energiával.
-Boldog voltál nélküle is, de vele még boldogabb vagy.
-Úgy érzed, hogy megérkeztél.
-Az ellenkező nem tagjai hidegen hagynak.
-Úgy érzed, hogy ő a legjobb barátod, de mellette jelen van a szexuális vonzalom, kötődés is.
-Számodra fontosabb az ő boldogsága, mint a sajátodé.

Ha ezek nagy része igaz rád akkor kijelentheted, hogy szerelmes vagy. Persze ettől még lehetnek kételyeid és lehetsz bizonytalan, de ha valóban szerelmes vagy, akkor bizonytalanság ide kételyek oda így is úgy is mellette akarsz maradni, mert a lelke egyszerűen vonzza a tiédet és ha szerencséd van akkor ez fordítva is igaz.

A szerelmes ember fél?

A szerelmes ember bizony tele van félelemmel. Fél, hogy elmúlik a szerelem amit olyan nehezen talált meg. Fél, hogy elhagyják, mert nem szereti saját magát és akkor más hogyan szerethetné. Fél, hogy egyedül marad, mert ugyan most szerelme mellette van, de mi lesz ha újra egyedül kell szembenéznie a világgal. Fél, hogy boldogtalan lesz, mert most a szerelem boldoggá tudja tenni, de mi lesz akkor ha elmúlik a szerelem és vele együtt a boldogság is. A szerelmes ember a saját félelmeinek a rabja.

Aki megtalálja az igazi szerelmet nem fél. Nem fél, hogy elmúlik a szerelem, mert a jelenben él és nem foglalkozik a múlttal vagy a jövővel. Nem fél, hogy elhagyják, mert tudja, hogy senkit és semmit sem birtokolhat és nem is birtokol. Nem fél, hogy egyedül marad, mert tudja, hogy az életfeladatait egyedül kell megoldania és egyedül is boldog. Nem fél, hogy boldogtalan lesz, mert tudja, hogy a boldogság forrása saját magából fakad. A szerelem rabság, az igazi szerelem szabadság.

A szerelem matematikája

A mai ember mindent birtokolni és irányítani szeretne. Mindennek egy értéket adni, lehetőség szerint pénzbeli értéket, hogy aztán ez alapján minősítse, megvegye, birtokolja. Hát a szerelmet sosem fogja senki. És nem csak azért, mert egy érzelem hanem, mert a legmagasabb szintű érzelem a világunkban.

A szerelem mindig egy változó az élet egyenletében. Csak a létezése állandó. Azt sosem tudjuk, hogy pontosan miért, mikor és kivel esünk szerelembe, csak azt hogy előbb vagy utóbb mindenkit megtalál. Teljesen kiszámíthatatlan és meghatározhatatlan és pont ez benne a csodálatos. Viszont akad egy két összefüggés ami meghatározható és ami alapján legalább azt eldönthetjük, hogy mire is vágyunk igazán.

Vonzalom + Barátság = Több Mint Barátság
Vonzalom + Barátság + Szeretet = Szerelem
Vonzalom + Barátság + Önzetlen Szeretet = Az Igazi Szerelem

Szerelem egyenlő boldog párkapcsolat?

A szerelmen túl még sok minden kell egy boldog párkapcsolathoz. Önmagában a szerelem nem elég. Nem működhet egy olyan kapcsolat ahol megvan a szerelem, de minden más hiányzik. Nem lesz hosszútávú, mély elköteleződés csak pillanatnyi, fellángoló szenvedély. De az sem működőképes ha megvan az összhang, a tisztelet, de hiányzik a szerelem. Sokan nem lépnek ki egy nem működő kapcsolatból, mert szeretik egymást. Vannak viszont olyanok akik tovább lépnek a párkapcsolatból, mert nincs szerelem, de egyébként meg minden tökéletes. A szerelem megadja a kezdő lökést a kapcsolatnak, de a hosszútávú párkapcsolathoz önmagában kevés, más is kell hozzá.

Odafigyelés: Egymás problémáit meghallgatni, odafigyelni az igényeire, érzéseire és persze segíteni egymást. Ketten a világ ellen.

Alkalmazkodás: Egy jól működő kapcsolatban az Én helyett a Mi van. Közös célok és a közös tervek kerülnek előtérbe az egyéni érdekek helyett.

Biztonságérzet: Manapság minden nagyon gyorsan változik körülöttünk. A kapcsolatunkban csak rajtunk múlik, hogy megteremtsük az állandóságot és az ebből fakadó biztonságérzetet.

Rugalmasság: Idővel minden változik, a kapcsolatunk sem kivétel ez alól. A változást lehet szeretni vagy nem szeretni, de nem lehet elkerülni. Csak rajtunk múlik hogy hajlunk vagy megtörünk.

Személyesség: Szükség van a személyes élményekre, a közösen átélt kalandokra, az együtt eltöltött időre.

Szeretet kifejezése: Nem lehet elégszer mondani vagy érzékeltetni, hogy szeretjük a másikat. Szavakkal, érintéssel, apró gesztusokkal, ajándékokkal.

Szerelem egyenlő boldogság?

Tudatosan vagy tudattalanul, de egész életünkben keressük a boldogságot ahogy a szerelmet is. Vajon ugyanaz a kettő? Vagy összefügg? Sokan úgy gondoljuk hogy ha megtaláljuk a szerelmet akkor határtalanul boldogok leszünk. Vagy mégsem? A válasz igen is meg nem is. Az igazság az, hogy a legtöbb ember csak pillanatokra éli meg a boldogságot. Ilyen boldog pillanat az is amikor rád talál a szerelem. De hol van az megírva, hogy csak pillanatokra lehetsz boldog? Amikor szerelmes vagy repdesel a boldogságtól. Mindent szebbnek látsz és pozitívan állsz a dolgokhoz. Minden percnek tudsz örülni, amit a szerelmeddel tölthetsz. Élvezed a létezést és annak minden örömét megéled, mert a szerelem olyan energiákkal tölt fel ami által egy másik szintre emelkedhetsz. Azt hiszed, hogy ezt a párodnak köszönheted? Ő csak elindította a folyamatot, de nem táplálja. A forrás te magad vagy. Csak rajtad múlik, hogy meddig maradsz ebben a csodálatos állapotban.

Amikor szerelmes vagy kicsúszik a lábad alól a talaj. Súlytalanul pörögsz, forogsz és többé már nem a gravitáció tart a földön. Hanem csak Ő. Határtalannak és végtelennek tűnik ez az állapot. Aztán jönnek a szürke hétköznapok. Nem tölthettek egymással annyi időt amennyit szeretnétek. Rájössz, hogy ő is csak egy ember és nem tökéletes. Neki is dolgoznia kell, vannak barátai, családja, problémái, kötelezettségei és nem tudja minden idejét veled tölteni. Ilyenkor törnek felszínre a félelmeid. Nem akar velem lenni? Már nem vagyok neki fontos? Nem akar már boldoggá tenni? Mást szeret? Van valakije? Pedig nem változott meg semmi. Ő ugyanaz az ember maradt akit megismertél. Te viszont azt várod tőle, hogy mindig veled legyen, lesse a kívánságaidat és lehetőleg minden percét azzal töltse, hogy boldoggá tegyen téged.

A te boldogságod csak belőled fakadhat. Tárgyakkal, élményekkel vagy emberekkel, csak pillanatnyi boldogságra tehetsz szert. Az igazi boldogság egy állapot amit te teremthetsz magadnak ha megtalálod a belső békédet. Sokszor élhetsz át boldog, szerelmes pillanatokat, de az igazi önzetlen szerelmet csak akkor fogod ha már nem mástól várod a boldogságot.

Szerelemből igazi szerelem?

Ha a szerelmet keresed és megtalálod csalódni fogsz, mert nem azt fogod kapni amit elképzeltél. A szerelem nem szünteti meg a problémáidat. Nem leszel tőle mindig vidám és boldog…sőt. Nem garantálja neked, hogy sosem leszel egyedül többé és még csak nem is fog örökké tartani. Amikor azt mondod, hogy a szerelmet keresed valójában az igazi szerelemre gondolsz, de nem biztos, hogy azt is találod majd meg. Az igazi szerelem ritka kincs és sokszor egy teljes élet sem elég, hogy rátalálj. Hogy miért ilyen nehéz rátalálni? Azért, mert rossz helyen keresed és igazából keresned sem kellene, mert ott van benned. A legnagyobb akadály az igazi szerelem és közted Te magad vagy és amíg nem állsz készen rá addig csak szerelmeket fogsz találni.

És hogy mikor állsz készen az igazi szerelemre? Ha képes vagy szeretni önmagad. Ha csak csodálsz és nem birtokolsz. Ha tudod, hogy csak a jelen számít. Ha a boldogságodat már nem külső tényezőktől teszed függővé és ha már nem támasztasz elvárásokat. Bármelyik szerelem lehet igazi szerelem. Csak rajtad múlik. Ha felül tudsz emelkedni a saját egódon és elfogadod azt a tényt, hogy ezen a világon semmi nem a tiéd és a boldogságod csak rajtad múlik, akkor bármelyik szerelem az igazi szerelemmé válhat.

Személyes szerelmi tanácsadó

Egy személyes szerelmi tanácsadó segíteni tudna, hogy megtaláld az igaz szerelmet és fel tudd ismerni, amikor szembe jön veled. Sokan ennél a pontnál hibáznak. Ha összetéveszted a szerelmet a testi vonzalommal, akkor értékes éveket vesztegetsz el az életedből egy olyan kapcsolatra amiben nem lehetsz boldog.

A külsőségek, és a testi vágy elvonja a belső értékekről a figyelmet. Ahhoz, hogy elkerüld a szerelmi zsákutcákat, meg kell élned bizonyos helyzeteket. Minél több emberrel kell megismerkedned. Csalódj bennük pozitívan vagy negatívan, érezz irántuk viszonzatlan szerelemet, vagy szexuális vágyat. A lényeg, hogy éld át, tapasztald meg, vond le a tanulságot és lépj tovább ha nem vagy boldog. Sokan beleragadnak egy élethelyzetbe és nem lépnek tovább vagy továbblépnek, de nem tanulnak belőle és újra belekerülnek az adott szituációba.

A lényeg, hogy ne köss kompromisszumokat ha a szerelemről van szó. A tapasztalataid lehetnek pozitívak vagy negatívak, de mindegyikből lehet és kell is tanulnod. Egészen addig amíg össze nem áll benned a kép arról, hogy kit is keresel valójában. Nem biztos, hogy meg is tudod majd fogalmazni, de amikor szembe jön majd veled érezni fogod, hogy ő az.

Minden téren hasznos ha bővíted az ismereteidet, de a szerelemhez az emberi lelkek megismerése a leghasznosabb, a sajátodat is beleértve. Ugyanis honnan tudnád, hogy melyik étel lesz a kedvenced ha nem kóstolod végig az étlapot. Természetesen nem kóstolhatod végig az összeset, de messze jobb döntést hozhatsz, ha minél több ételt ismersz az étlapról. A megszerzett tapasztalat olyan, mint egy jó barát. Segíteni fog neked a szerelmi döntésekben. A saját tapasztalatod a személyes szerelmi tanácsadó, aki sosem fog cserben hagyni és mindig a te érdekeidet fogja szolgálni. Lehet, hogy nem hozol tökéletes döntéseket még a te személyre szabott tanácsadód segítségével sem, de biztosan jobbakat fogsz, mint nélküle.

Mi a szerelem?

Minden ember találkozik vele az élete során valamilyen formában. Van aki hisz benne van aki nem. Tudományos szempontból csak egy mérhető biokémiai folyamat. A lelked szempontjából viszont egy semmihez sem hasonlítható, csodálatos érzés. A szerelem olyan, mint egy szoba. Egy ideig csodálatosan érezheted magad itt, de idővel távoznod kell. Vagy kimész azon az ajtón amelyiken bejöttél vissza a sivár és színtelen hétköznapokba vagy továbbmész egy másikon ami akár egy életen át tartó boldogsághoz vezet.

A szerelem egy lehetőség, hogy egy olyan emberhez kerülj közel aki akár egy életen keresztül melletted lehet. A klasszikus értelemben vett szerelem egy érzelmi fellángolás ami pár hónapig vagy pár évig tart.
Vonzódtok egymáshoz, mint két mágnes, de ez a vonzalom még nem biztos, hogy örökké fog tartani. Ha nem jól választasz, akkor a kapcsolat csak addig tart amíg a mindent és mindenkit elvakító erőteljes vonzalom és te előbb utóbb távozni kényszerülsz a szobából azon az ajtón amin bejöttél. Még ennél is rosszabb ha a szerelem elmúltával rájössz ugyan, hogy nem a megfelelő ember mellett ébredsz fel nap mint nap, de te nem távozol a szobából, hanem hagyod, hogy a saját börtönöddé váljon. Nem lépsz ki a kapcsolatból hanem benne maradsz anyagi érdekek, félelem, önbizalomhiány vagy csak a kényelem miatt és így megfosztod magadat az igazi boldogság lehetőségétől. Mert igazán boldog csak egy olyan ember mellett lehetsz, akit tiszta szívedből őszintén szeretsz és ő viszont szeret téged. Viszont ha a megfelelő emberbe lettél szerelmes, akkor a kapcsolatotok idővel átalakul egy minden problémát és akadályt legyőzni képes, mély szereteten és teljes elfogadáson alapuló kötelékké, aminek csak a földi lét szabhat határt… de lehet, hogy még az sem. Na ez az igazi szerelem. Érdemes keresned a szerelmet vagy nem? Véleményem szerint sokkal inkább igen, mint nem. Lehet a vége boldog beteljesülés vagy fájdalmas csalódás, a lényeg, hogy a szerelem egy lehetőség a boldogabb életre.

Hogyan találhat ránk a szerelem?

Egy tanulmány alapján öt dolog segíthet benne és ha megfogadjuk ezeket a tanácsokat könnyebb elmélyíteni illetve kialakítani az érzelmeket.

A szemkontaktus fenntartása beszélgetés közben az első lehetőségünk, hogy magunkba bolondítsuk a másikat. Később is mindig nézzünk a partnerünk szemébe amikor beszélgetünk vele. A szerelmesek az együtt töltött idejük 75 százaléka alatt egymás szemébe néznek és emiatt sokkal intimebb a kapcsolatuk.

Ha értékeljük a másikat akkor biztos alapokra helyezhetjük a kapcsolatunkat. Egy felmérés szerint a megkérdezettek fele azért hagyta el a párját mert nem értékelte őket kellőképpen.

Az érintés elengedhetetlen az érzelmek elmélyítéséhez.
Ne csak a szexuális együttlétek alkalmával érjünk a kedvesünkhöz.
Az érintés legyen a mindennapjaink része. Egy ölelés, egy kézfogás vagy egy simogatás sokkal boldogabbá teheti a kapcsolatunkat és persze többet mond minden szónál.

Mindig figyeljünk, hogy ha beszélgetünk a partnerünkkel. Legyen szó a munkájáról, a magánéletéről vagy bármi más témáról.
Ne csak hallgassuk hanem reagáljunk is a mondanivalójára. Ezzel is érzékeltethetjük, hogy mennyire fontos a számunkra.

A nevetés és a mosoly mindig szimpatikusabbá tesz minket a többi ember szemében. Ugyanezt a hatást érjük el a párunknál is.
Az optimista gondolkodás, a humor, a vidámság megkönnyíti, hogy a kiszemeltünk belénk szeressen.

Ezeket egy tanulmány állapította meg, de ha igazából szerelmesek vagyunk, akkor az előbb felsorolt dolgok a legtermészetesebbek. A tanulmány is szerelmeseket vizsgált és ez alapján próbálta levonni a következtetéseket. Szerintem nem ezektől leszünk valakibe szerelmesek, de az biztos, hogy ha már kialakult a szerelem, akkor minden pontot be fogunk tartani, mert ha nem, akkor nem is vagyunk igazán szerelmesek. A szerelmeseknek nem kell magyarázni, hogy nézzenek egymás szemébe, hogy figyeljenek egymásra vagy, hogy érintsék meg egymást, mert mást se fognak tenni. Meg se tudnánk tiltani nekik, hogy ne így tegyenek. Az emberek mindenre logikus magyarázatokat próbálnak találni. Ha ezt és ezt teszem, akkor ez és ez fog történni stb. Ez csak az anyagi világban működhet (de szerintem igazából ott sem így mennek a dolgok csak ezt még sokan nem tudják). A szerelemre nem lehet ráhúzni ok-okozati összefüggéseket és semmilyen logikát. A fentebb felsorolt pontok jellemzőek a szerelmesekre, de attól, hogy betartjuk őket még nem leszünk mi is azok. Az egyik legnagyobb rejtély, hogy miért alakul ki a szerelem valaki iránt és valaki iránt meg miért nem. Bárcsak ennyire egyszerű lenne, hogy betartunk néhány javaslatot és kész. Egy biztos, hogy nem az érzékszerveinkkel felfogható világunkban dől el. Egyetlen dolgot tehetünk csak, hogy ránk találjon mégpedig azt, hogy felkészülünk rá. A mi befolyásunk csak eddig terjed. Azt nem irányíthatjuk, hogy mikor ahogy azt sem, hogy kibe leszünk szerelmesek. Mi csak felkészülhetünk rá azzal, hogy minél többet tapasztalunk, szeretjük önmagunkat és megpróbálunk boldogok lenni önerőből.

Féltékenység két arca

A féltékenység természetes velejárója a szerelemnek. A szerelmes emberek féltékenyek a párjukra hiszen szeretik őket. Nem mindenki ismeri be sokszor még saját magának se, de mindenki fél attól, hogy elveszítheti a párját. Csak azok nem tartanak, hogy elhagyják őket egy másik ember miatt akik nem szerelmesek (de még az ő egójuk is nehezen viselné ezt a helyzetet). A féltékenység alapján kétféle ember létezik. Mind a kettő nagyon szerelmes és boldog és ezért mind a kettőjüknek van veszteni valójuk. Mind a ketten félnek, hogy elveszíthetik a párjukat. Megijeszti őket a gondolat, hogy egy nap arra ébrednek, hogy akit a legjobban szeretnek már egy másik ember mellett ébred fel.

Az egyikük feleslegesen fél. Neki nincs kit elveszítenie hiszen sosem volt senki az övé. Ő nem birtokolja a kedvesét és nincsenek elvárásai vele szemben. Nem várja el tőle, hogy boldoggá tegye vagy, hogy felvidítsa ha rossz kedve van. Nem akarja, hogy a tenyerén hordja vagy hogy minden idejét csak vele töltse. Nem tőle várja, hogy az életének a problémáit megoldja vagy hogy egy gyógyszer legyen a magány ellen.
Egyszerűen csak igazi szerelemmel szereti. Akkor is ha vele van és akkor is ha nem. Ő nem miatta boldog, hanem vele együtt.

A másikuk viszont retteg a félelemtől, hogy valaki elhódítja a párját. Elveszik tőle azt aki az övé és ettől kevesebb lesz. Nélküle boldogtalanak, magányosnak és elveszettnek érzi magát. A kedvesétől várja, hogy boldoggá tegye és szebbé varázsolja az életét. Mindig lehessen rá számítani ha bármi baj van és az sem baj ha megvigasztalja vagy felvidítja ha éppen szomorú. Boldog ha vele van és fél amikor nem. Bele sem mer gondolni, hogy egyszer előfordulhat hogy mást fog szeretni és boldoggá tenni és nem őt. Ő joggal fél, mert ha valamiről azt hisszük, hogy a miénk, akkor azt el is veszíthetjük.

Befolyásolhatod, hogy kibe leszel szerelmes?

Sokan hisznek a szerelem első látásra fogalmában. Ezek a szerelmek ritkán találnak viszonzásra. Legtöbbször csak egyoldalú érzelem, de ha viszonzásra is talál csak nagyon ritkán válik hosszú tartalmas kapcsolattá és ebben az esetben is inkább arról van szó, hogy a szerelmet összetéveszted a testi vonzalommal. Mire rájössz, hogy tévedtél általában már van több gyerek, közös vagyon és sok együtt eltöltött év aminek nagy része jobb esetben csak megszokás, rosszabb esetben konfliktusokkal teli boldogtalanság.

Lehetnek sorsszerű mindent elsöprő találkozások amik egy életre meghatároznak bennünket. Ezeket nem tudod elkerülni vagy befolyásolni, mert valamit tanulnod kell belőlük. Lehet pozitív és negatív eredménye is ezeknek a találkozásoknak, de tovább lehet és kell lépni ha megtanultad a leckét és továbbra sem vagy boldog. Mert ez a fő cél. A boldog harmónia. Azt nem befolyásolhatod, hogy kibe szeretsz bele, de azt el tudod dönteni, hogy ez a szerelem negatívan vagy pozitívan fog hatni az életedre. Most azt gondolod, hogy rendben van, de hogyan döntsem ezt el. A megoldás egyetlen szó…tapasztalat.

A tapasztalatszerzés tudáshoz, a tudás helyes döntéshez vezet.
Persze garancia semmire sincs, de a tapasztalattal amit megszerzel könnyebben felismered, hogy mikor kell kilépned egy sehova sem vezető szerelemből vagy még azelőtt rájössz, hogy nem vezetne sehova mielőtt még elkezdődne és így tovább. Rengeteg felesleges időt és energiát spórolhatsz meg magadnak és így sokkal nagyobb eséllyel indulsz az igazi szerelemhez vezető úton.

Szerelem vagy nem?

Szerelem vagy nem? Azt gondolhatjuk, hogy ez egy egyértelműen eldönthető kérdés, mert a szerelmet könnyen meg tudjuk különböztetni a vonzalomtól vagy az egyszerű ragaszkodástól. Hiszen mindenki tudja, hogy ha szerelmesek vagyunk valakibe akkor rajta kívűl senki sem létezik a számunkra. Rózsaszínben látjuk a világot és méterekkel a föld felett járunk, pillangók repkednek a hasunkban és mosolygunk ha csak meghalljuk a hangját. Valóban ez a szerelem? Tényleg ilyen egyszerű lenne eldönteni egy kapcsolatról, hogy az szerelem vagy nem?

A válasz abban rejlik, hogy mit is nevezünk szerelemnek és ha ezt pontosan tudjuk, akkor el tudjuk dönteni egy kapcsolatról, hogy az szerelem vagy nem. A rózsaszínköd, a pillangók a hasunkban érzés pár hónap vagy év után elmúlik és vele együtt a szerelemmel járó vakság is ami aztán a kapcsolat végéhez vezet. Akkor ez ugye szerelem volt? Vagy nem? Ha igen akkor mi van a több 10 éven vagy akár egy életen át tartó kapcsolatokkal, ahol a rózsaszínköd elmúltával csak még jobban és még mélyebben szeretik egymást, mert már látják a hibákat, de azokkal együtt is szeretik a másikat vagy inkább annak ellenére is. Ha a szerelem szót a pár hónap vagy év múlva eltűnő kapcsolatra használjuk, akkor mit használunk az életünk végéig tartóra?

Ha a szívünkbe nézünk tudjuk, hogy csak egy szerelem létezik és ez az igazi szerelem. A többi szenvedély, vonzalom, ragaszkodás vagy éppen barátság. Az igazi szerelem ezek együttese és még több. Ha csak az számít, hogy a másikat boldoggá tedd, de a te boldogságodat vagy jókedvedet nem tőle várod. Ha úgy tudsz adni, hogy nem vársz cserébe semmit. Ha boldog vagy nélküle, de vele még boldogabb. Ha teljes az életed, de vele még teljesebb. Ha a tenyerén hordoz, de nem azért mert elvárod tőle. Ha tiszta szívedből szereted, de nem akarod birtokolni, mert tudod hogy ő sosem volt a tiéd. Ez az igazi szerelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr3616423818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása