Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

A stressz ellenszerei

2021. március 27. - Tünde blog

A stressz ellenszerei

 

Az életünkben mindössze háromféle stresszforrás van.

Tudtátok?

Az egyik, amikor a körülmények stresszelnek minket, ilyen ha beleesünk mondjuk a hideg Dunába, ha hitel van a lakásunkon, vagy ha kitör a világjárvány.

A másik, amikor saját gondolatunkkal stresszeljük magunkat. Ezt hívják hétköznapi nyelven túlagyalásnak.

A harmadik, amikor más emberek stresszelnek minket. Ez bármi lehet, akár a hülye kollégák, főnökünk, az ostoba szomszédon és a rossz szülőkön keresztül, a megbízhatatlan barátokig. Valójában egy kalap alá lehet venni az ilyen embereket a  körülményekkel , azonban ez a helyzet annyival másabb , mit az első, hogy az emberekkel lehet kommunikálni, hogy hagyják abba a stresszelésünket -és ha jól csináljuk abba is hagyják.

Az első stresszfaktor ellenszere a gondolkodás!

Életünkben sokszor kerülhetünk nehéz körülmények közé, de nem jelenti azt, hogy ezeket a körülményeket ne lehetne egy kis gondolkodással megkönnyíteni.

Ennek eredménye a kreativítás. Pld: mit csináljon az ember ha túlságosan fiatal és vállalkozni akar. Egyszer egy fiatalember mesélte, hogy a "kölyökképe" miatt szóba se akartak állni vele. Aki pedig szóba állt vele ,az nem vette komolyan. Az életkor valójában egy objektív körülmény amivel a hosszú évek folyamán lehet csak változtatni. Viszont van valami ami kevesebb munkával jár. És ez nem más mint a szakáll. Bizony szakállat növesztett, így kicsit korosabbnak vélték és elkezdték komolyabban venni a tárgyaló partnerek. és nagyon jó üzletek születtek.

A második stresszfaktor ellenszere a valóság felismerésének szokása.A valóság felismerése sokszor egy önismereti munka, hiszen nem véletlenül látjuk torzítva a valóságot, nem véletlenül nem akarjuk észre venni a lényeget. Ennek sokszor múltbéli traumák az okai.

A harmadik stresszfaktor a másik ember viselkedése. De érdemes megérteni, hogy a másik ember hogyan is tud minket stresszelni. Szerintem csak egyféleképpen, még pedig úgy ha viselkedésével azt mutatja, ha nem tartja fontosnak ami nekünk az. Lényeges a viselkedés kitétel, mert lehet szavakban azt mondja: -persze, hogy ott leszek érted hat órára, azt el se jön. TEHÁT A MÁSIK EMBER A VISELKEDÉSÉVEL AZT JELZI, HOGY NEM VAGYUNK SZÁMÁRA FONTOSAK. De akkor mi lehet a számára fontos?  Nos, mindenkinél más. De itt is lehet csoportosítani az embereket, mert négy alapvető típusa van a nehéz embereknek.

1. Sürgős feladatmegoldó (gondolkodás nélkül mond ki dolgokat, az ilyen ember általában túl is vállalja magát ezáltal türelmetlen, utasítgató lesz)

2. Maximalista okoskodó (mindent jobban tud, zsörtölődik, hogy mennyire hülyék azok akik a saját fejük után mennek)

3. Konfliktuskerülő, szavahihetetlen. (mindenféle ellentmondást személyes támadásnak veszi)

4. Feltűnési viszketegségben szenvedők (elismerés iránti vágy annyira elhatalmasodik, hogy viselkedése nem arra irányul , hogy ő maga vagy munkája, hanem a figyelemfelkeltésre alapul)

Mivel ezek a nehéz emberek elég jól kiszámíthatóak, ezért az általuk okozott stresszhelyzetek megjósolhatóak. Így ezekre könnyű felkészülni és bevetni az ellenszert: a kommunikációt.

A döntéseink a gondolkodásunkat tükrözik. A gondolkodásunkban fejlődünk akkor a döntéseink is jobbak lesznek, ezáltal képesek lehetünk jobban élni.

Ráadásul a világ tele van lehetőségekkel ezért mindig tudunk tanulni valamit ami a javunkat szolgálja.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6216482074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása