Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

Mit képzelsz magadról?

2021. április 14. - Tünde blog

Mit képzelsz magadról? 

 

Megtörtént veled, hogy többször is el kellett olvasnod egy levelet, és még mindig nem értetted, hogy mit is akar aki írta? 

Volt már olyan, hogy többször is vissza kellet kérdezned, mit is akar mondani a másik, mert egyszerűen nem értetted mit mond?

Ez egy nagyon idegesítő élmény. Amikor valaki nem képes fogalmazni, világosan beszélni, ez mind nagyon bosszantó tud lenni. Ezen az ember nagyon könnyen felhúzza magát, és a gondolat átsuhan a fején , hogy a másik ember egy hülye. Mivel ha valaki nem tudja kifejezni magát, akkor azzal az emberrel valami gond van.

Amikor mi akarunk valamit közölni , és a másik fél nem érti , akkor a fentiekből logikusan következtetve arra kellene gondolnunk, hogy épp mi nem fogalmazunk világosan , nem beszélünk érthetően. Persze ilyenkor is azt gondoljuk, hogy a másik a hülye,  mert mi másért nem érti amit mi mondunk? 

Ez egy jelentős asszimmetria. A gondolkodásunknak ezt a különös kettősségét egy önvédelmi mechanizmus hozza létre, amivel, saját magunkról megalkotott elképzelésünket igyekszünk megőrizni. Ez az önvédelem hasznos és szükséges az agyunknak. Ennek az önvédelemnek van három jelentős következménye :

1. Nem úgy látjuk a valóságot, amilyen az valójában, hanem úgy ahogy nekünk kényelmes.

2. Nehezen tudunk valódi önismeretre szert tenni , hiszen a valódi önismeret kényelmetlen.

3. Valóság.

Mi a megoldás? Ez igen egyszerű .A fenti példánál maradva, amennyiben felismernénk, hogy mi magunk nem tudunk érthetően beszélni vagy fogalmazni , akkor ezeken igen könnyen tudnánk változtatni. 

Mindennek kulcsa az , hogy valahogy tisztába kerüljünk a valóság azon részével, ami számunkra nem kényelmes. Ez csak azért is elképesztően hasznos mert ezzel a tudással felvértezve sokkal kellemesebb életet tudunk élni, teremteni.

Ugyanis hogy sikerül-e bármiben eredményt elérnünk vagy sem , nem a másik félen múlik hanem saját magunkon. Ez az élet számtalan más területére is érvényes .

Hogy micsoda? 

Ezek után ha eredményes életet akarsz élni, akkor meg kell tanulnod , hogy hogyan kell kicselezned ezt az önvédelmi szolgáltatást, és hogyan ismerheted fel a valóság azon részét is ami nem kényelmes.

A legelső dolog amit meg kell tanulnod , hogy a valóságról alkotott képünket a szokásaink határozzák meg.

Minden tapasztalatunkat a szokásaink alapján értelmezzük. , mert így sokkal gyorsabban tudunk dönteni, minta minden apró-cseprő dolgot végig gondolnánk. Ezért  aztán amikor a másik félre azt gondoljuk, hogy a másik hülye , mivel nem érti amit mondunk neki, az nem más mint egy szokás. 

Moliére Úrhatnám polgár című vígjátékból idéznék.

A címszereplő tanárokat hívat , hogy okosabb legyen. Az egyik tanár épp azt tanítja neki, hogy kétféle módon tudunk beszélni, versben és prózában. A főhős erre ezt mondja a tanárnak

-Azt értem, hogy mi a vers, de mi a fene az a próza? 

Mire a tanár így válaszol: 

-A próza az ahogyan ön most beszél.

Mire Jourdain úr elkezd fel-alá szaladgálni a házban , és közben kiabál: 

-Én most prózában beszélek! Prózában beszélek! 

Nos szóval hasonló a helyzet a szokásokkal is. Időnként használjuk őket, de anélkül, hogy  tudnánk róla.

Azonban ha tudatosítjuk magunkban, akkor képesek leszünk mindig használni , mindig jó döntéseket hozni és ezáltal egy jobb életet élni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr116501230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása