Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

Milyen UVB-Lámpát Válasszunk Kaméleonunk Számára és Miért Fontos?

2024. január 15. - Tünde blog

Milyen UVB-Lámpát Válasszunk Kaméleonunk Számára és Miért Fontos?

 

Az UVB-lámpák kiválasztása kulcsfontosságú, amikor kaméleonunk számára megfelelő terráriumot szeretnénk kialakítani. Az UVB-sugárzás elengedhetetlen a kaméleonok számára, mivel hozzájárul a D-vitamin szintéziséhez és a kalcium anyagcseréjéhez. A megfelelő UVB-lámpa kiválasztása segít fenntartani kaméleonunk egészségét és jól-létét.

Az ajánlott UVB-lámpa típusok közül két megbízható gyártó áll rendelkezésre: a Zoomed és az Arcadia. Ezek közül az alábbi típusok megfelelőek kaméleonok számára:

Zoomed Reptisun 5.0 és 10.0, 13W vagy 26W
Zoomed Reptisun 5.0 és 10.0 T5HO vagy T8 foglalattal
Arcadia D3 Reptile Lamp 6%, kompakt foglaltos vagy T5HO vagy T8 foglalattal
Arcadia D3 Reptile Lamp 12%, kompakt foglaltos vagy T5HO vagy T8 foglalattal
Ezen márkák UVB-lámpái kiváló minőségűek és biztosítják az állatok számára szükséges UVB-sugárzást. A Zoomed Reptisun 5.0 és 10.0 a leggyakrabban használt típusok, melyek kifejezetten erdei környezetben élő kaméleonok számára ajánlottak. Az Arcadia D3 Reptile Lamp 6% és 12% pedig a sivatagi, félsivatagi élőhelyű fajták számára ideálisak.

14346.jpg

Fontos megérteni, hogy az UVB-sugárzás szükségessége és típusa kaméleonfajtától és élőhelyétől függ. Ezért ajánlott elolvasni a UVB-D-vitamin-Kalcium háromszög és UVBlámpák mérések című fájlokat a részletesebb információkért.

Az UVB-lámpákat a terrárium tetején, a nagyméretű szellőzőrácsra helyezve kell elhelyezni, hogy ne akadályozzák a szellőzést. Az armatúrákat érdemes alá szerkeszteni 1 cm kis lábacskákkal vagy ráccsal, hogy ne gátolják a szellőzést.

Az UVB-lámpákat éjszakai kikapcsolásra időzített kapcsolóval érdemes ellátni, hogy a kaméleonoknak a természetes ciklusnak megfelelően lehessen pihenniük. Általában napi 8-12 órás világítási időtartamot érdemes beállítani a kaméleonok optimális egészségének és jól-létének érdekében.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr818303429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása