Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

Amikor a szerelem drog: a társfüggőség 6 jele

2021. február 05. - Tünde blog

Amikor a szerelem drog: a társfüggőség 6 jele

A szerelem- és társfüggőség gyakoribb, mint gondolnánk. Fontos észrevenni a jeleit, hiszen megmérgezi a párkapcsolatot és a mindennapi életet, így pont az következhet be, amitől a társfüggő legjobban retteg: elveszítheti párját.

A felnőtt emberek közel tíz százaléka szenved valamilyen szintű szerelem “Röviden úgy foglalható össze ez az állapot, hogy az illető mindennél elszántabban próbál találni valakit, aki szereti, ugyanakkor irracionálisan erős félelem él benne az elutasítástól vagy párja elvesztésétől” – magyarázta Dr. Becky Whetstone pszichoterapeuta, aki elmondta azt is, mik a társfüggőség leggyakoribb jelei.

Folyamatos szorongás attól, hogy elhagy a párunk.
A társfüggők legnagyobb félelme, hogy elmegy a párjuk és egyedül maradnak. A pszichológus szerint még akkor is ettől rettegnek, ha olyan emberrel vannak együtt, aki odáig van értük. Sosem érzik magukat biztonságban és nem bíznak a társukban.

Nem tudnak másra gondolni a másik emberen kívül.
Amikor a társfüggő embert valamilyen tévéműsorban ábrázolják, már-már megszállottságig fokozódik rajongásuk a másik ember iránt. Ez a megszállottság pedig gyakran veszélyes viselkedésbe torkollik. “Sok erőszakos férfi társfüggő, melyhez egyéb mentális betegség társul. Leskelődnek, fenyegetnek, vadásznak. Ez valóban veszélyes lehet” – figylemeztetett a pszichológus.

A párunk az egyetlen, aki miatt jól érezzük magunkat.
A társfüggők önbecsülése, pozitív érzései és életcélja egyetlen dologban gyökerezik: abban a személyben, aki függőségük tárgya. A társfüggőség nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan szerelemfüggő is, ám a szerelemfüggők szinte minden esetben már-már extrém módon társfüggők is a szakember szerint.

Megoldatlan traumák az anyával kapcsolatban.
A szerelemfüggőség egyik leggyakoribb külső oka az anyai szeretetre való éhezés: olyan feltétel nélküli szeretetre vágyunk, amilyen anya és gyermeke között alakulhat ki. “Szinte minden szerelemfüggő személynek megoldatlan problémái, traumái vannak az édesanyjával való kapcsolatában. A szerelemfüggők anyja általában távolságtartó volt gyermekével, és nem adta meg a babusgatást, kényeztetést nekik” – magyarázta a pszichológus. Az anyai szeretet hiányát próbálják betölteni a szerelemmel, így válnak függővé tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr6016417228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása