Érdekességek a világban

Érdekességek a világban

A szerelem 11 tudományosan bizonyított jele

2021. február 05. - Tünde blog

A szerelem 11 tudományosan bizonyított jele

Nem tudjuk kiverni a másik embert a fejünkből? Munka helyett is róla álmodozunk és elképzeljük a közös jövőnket? Ezek a rózsaszín ködbe vesző gondolatok akár a szerelem jelei is lehetnek, ám ha tudományosan nézzük, sokkal biztosabban megmondhatjuk, szerelmesek vagyunk-e vagy sem.

A tudósok az agyi aktivitást vizsgálva pontosan meghatározták, mit is jelent. A Helen Fisher antropológus által vezetett kutatás során, melyet a Rutgers Egyetemen végeztek, megvizsgálták a szerelem biológiai alapjait. A kísérletben résztvevők agyának tanulmányozása során sikerült meghatározni a szerelem csalhatatlan jeleit.

Különlegesnek tartjuk
Amikor szerelmesek vagyunk, úgy érezzük, a szerelmünk tárgya különlegesebb mindenki másnál. Ez segít megelőzni, hogy bárki más iránt is romantikus érzéseket tápláljunk. Ezt az érzetet az agy dopaminszintjének megemelkedése okozza. Ez a kémiai vegyület segíti a figyelem irányítását és a fókusz megtartását a mindennapokban is.

Csak a jót látjuk
Aki valóban szerelmes, a másik ember pozitív tulajdonságait erősebben érzékeli, figyelmen kívül hagyja a rosszakat. A hétköznapi eseményekre és tárgyakra fókuszálunk, álmodozva idézzük fel az értékes apró perceket és emlékeket. Ebben a dopaminon kívül a norepinefrin nevű vegyület játszik szerepet, mely az emlékek előhívásáért felelős.

Érzelmi hullámvasút
A szerelem nem puszta örömmámor, érzelmi és pszichológiai hullámzáshoz, instabilitáshoz is vezet. Eufória, energikusság váltakozik az álmatlansággal, étvágytalansággal és felgyorsult szívveréssel. Emellett szorongás, pánik is társulhat a felfokozott pozitív érzésekhez. Ez az érzelmi hullámzás az agy ugyanazon részéhez kapcsolódik, ahova a drogfüggőség. Nem véletlenül mondják azt a tudósok, hogy a szerelem egyfajta függőség.

A bejegyzés trackback címe:

https://fontossag.blog.hu/api/trackback/id/tr5316417070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása